Mijn cadeau blog!

Alles over de leukste cadeaus!

Hoe maak je een herkenbare vlag?

2 min gelezen
vlaggetjes bedrukken

Het zelf bedrukken van vlaggetjes met een eigen ontwerp voegt extra sfeer toe aan een evenement of feest. Vlaggetjes bedrukken is erg leuk maar het maken van een goed ontwerp kan wat lastiger zijn. Een goede vlag is er een die je blijft herinneren of snel te herkennen is. Maar hoe maak je nu zo’n herkenbare vlag?

Hiervoor kijken we naar vijf principes die vastgesteld zijn voor het ontwerpen van land- en regio vlaggen. Ook al zijn deze regels opgesteld voor land- en regio vlaggen, ze bevatten enkele lessen die kunnen helpen bij het ontwerpen van de bedrukte vlaggetjes. 

  1. Houd het simpel

Een vlag moet makkelijk te lezen of identificeren zijn, het liefst van alle kanten. Mensen moeten jouw vlag niet eerst proberen te ontcijferen, de boodschap moet meteen duidelijk zijn. De belangrijkste tip voor het ontwerpen van een vlag is less is more. Een goede vlag is duidelijk. De details mogen dus niet te klein zijn, maar ook niet overweldigend.

  1. Gebruik een afbeelding van goede kwaliteit

Een ding kan funest zijn voor het ontwerp van je vlag, een onscherpe afbeelding of onleesbare tekst. Door gebruik te maken van afbeeldingen van hoge kwaliteit voorkom je onduidelijkheid en komt de vlag professioneel over. 

vlaggetjes bedrukken
  1. Maak gebruik van maximaal 3 kleuren

Met het zelf ontwerpen van een vlag kan je helemaal losgaan, met de kleuren combinaties.  Echter het gebruiken van veel kleuren maakt een vlag visueel een stuk complexer. Door gebruik te maken van de basiskleuren: rood, geel, groen, blauw, wit en zwart. Door gebruik te maken van lichtere of donkere varianten van deze kleuren wordt er een duidelijk contrast gecreëerd. Dit vormt duidelijkheid. 

  1. Zorg voor een duidelijk lettertype

Als er tekst wordt toegevoegd aan de vlag is het belangrijk dat de boodschap meteen overkomt. Er zijn ongelooflijk veel soorten lettertypen maar dat betekent niet dat ze allemaal een goede keus zijn. Om een boodschap duidelijk te maken moet iedereen het kunnen lezen, kies daarom een lettertype die niet alleen past bij jouw en je ontwerp maar ook een die door iedereen makkelijk gelezen kan worden.